5 راهکار متمایز و موثر در خصوص تندخوانی

یکی از بخش‌های مهم و اصلی درک مطلب، داشتن دایره لغات کافی یا فهم معانی کلمات به صورت دقیق و درست است.

خوانندگانی که درک قوی دارند می توانند در مورد آنچه می خوانند نتیجه گیری درست داشته باشند، خواننده برای درک بهتر موضوعات باید در جستجوی پاسخ سوالاتی مانند چه چیزی مهم است، چه چیزی یک واقعیت است، چه چیزی باعث شده یک رویداد اتفاق بیفتد و… باشد. درک مطلب شامل ترکیب خواندن با تفکر و استدلال است.

درک مطلب ماهرانه و متبحرانه مستلزم بیان شیوا و سلیس همه این فرآیندها است، که از شنیدن و تشخیص تک تک کلمات شروع می شود و تا استنباط و فهم کامل جملات در پاراگراف ها ادامه می یابد.

برای یک خوانش صحیح و برای کسب نتایج مثبت از خواندن، باید نکاتی ظریف مورد توجه قرار گیرد. که از جمله این نکات گستردگی دامنه کلمات است، دانش آموز یا کسی که برای خواندن موفق اقدام می کند باید در خواندن مطالب از واژگان و کلمات هدفمند استفاده نماید.

از دیگر نکاتی که باید مورد توجه قرار گیرد نظارت بر خواندن است، دانش آموز یا یادگیرنده باید بداند که بر خواندن و درک مطالب کامل متون خوانده شده نظارت داشته باشد تا از این طریق بتواند مشکلات مطالب را شناسایی کرده و در صورت نیاز نسبت به پردازش آن اقدام نماید.

بهتر است مطالب برای خواندن راحت تر و سریعتر رمزگشایی شود. برای رمزگشایی متون دانش آموز یا یادگیرنده باید با کلمات، حروف، صداها و ترکیب حروف و صدا آشنا باشد. اگر دانش آموز بتواند کلمه را صحیح بخواند می تواند به راحتی درک کند که آیا معنی کلمه در جمله درست است یا خیر.

در این راستا باید مهارت تشخیص کلمه در کودک پرورش داده شود تا دانش آموز در تشخیص واژه تسلط داشته باشد. این مهارت می تواند تفاوت مهمی در درک یادگیرندگان از آنچه می خوانند به وجود آورد.

درک مطلب با راهکار صحیح-min

درک مطلب با راهکار صحیح-min

تند خوانی و درک مطلب

برای ایجاد یک مطالعه موفق و درک مناسب از متونی که خوانده میشود خوانندگان در زمان مطالعه و خواندن باید بسیار فعال باشند، از این رو لازم است رویکردهایی برای تحریک خواندن فعال ایجاد گردد.

یکی از این رویکردها و برنامه ها تنظیم زمان مناسب برای مطالعه است، برنامه ریزی برای یک زمان مناسب علاوه بر ایجاد انگیزه و تحریک به مطالعه باعث درک مطلب بهتر و دقیق تر متن نیز می شود. در این راستا می توان به مسئله تندخوانی در متون اشاره کرد.

برای اینکه مطلبی در مدت زمان کوتاه به خوبی درک شود باید اقدامات لازم و مناسب در این مسیر توسط دانش آموزان، توسط مربیان و والدین انجام پذیرد. درک مطلب و مسئله تندخوانی متون اگر طبق برنامه ریزی صحیح و آموزش مطلوب همراه گردد می تواند رابطه مستقیم و معنی داری با هم داشته باشد.

بر خلاف تصور بسیاری از عامه مردم، که معتقد هستند وقتی مطالعه با سرعت انجام شود کیفیت آن کم می شود باید اذعان داشت که اگر خواندن سریع متون با دستورالعمل های مناسب انجام شود می تواند درک مطلب بهتری از مطالب را به همراه داشته باشد. علاوه بر آن، خواندن سریع مطالب و تمرین این امر می تواند نتایج مثبت دیگری نیز مانند تقویت حافظه را منجر شود.

تندخوانی به دلیل صرفه جویی در وقت دانش آموز باعث می شود یادگیرنده کمتر دچار استرس از دست دادن زمان شود و به همین دلیل می تواند با برنامه ریزی بهتر زمان بیشتری را به مطالعه و استراحت اختصاص دهد، که این امر باعث درک مطلب بهتر خواهد شد.

راهکارهای تندخوانی برای درک بهتر مطلب

در عصر حاضر، خواندن روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می کند و موثرترین فعالیت انسانی برای تبدیل اطلاعات به دانش محسوب می شود که متاسفانه کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

سرعت مطالعه نیز آن بخش مهم خواندن است که کمتر کسی از مزایای آن آگاهی کافی و لازم را دارد. به عنوان مثال یک تایپیست که با سرعت متوسط تایپ می کند از مزایای تایپ با سرعت بالا آگاه است و برای رسیدن به این هدف سعی می کند در دوره های مخصوص شرکت کرده و مهارت لازم را در این زمینه کسب نماید. اما فردی که با سرعت پایین مطالعه می کند.

از طرفی آگاهی لازم درباره سرعت خواندن را ندارد و از سوی دیگر اگر این آگاهی را داشته باشد اقدامی در جهت بالا بردن سرعت مطالعه و کسب مهارت های این امر انجام نمی دهد.

بی شک برای آن که خواندن بهتر و موفق تری داشته باشیم بهتر است با سرعت بیشتری مطالعه کنیم و برای سرعت بخشیدن به مطالعه باید مهارت های لازم در این زمینه را بدست آوریم. تکنیک های مختلفی در این حوزه وجود دارد که در این بخش 5 راهکار متمایز و موثر در خصوص تندخوانی ارائه خواهد شد این راهکارها بخشی از استراتژی های مختلف، اما موفق در این حوزه می باشد.

1. خواندن با حرکات پرشی: این راهکار برای سرعت بخشیدن به مطالعه کمک شایانی خواهد کرد. زیرا در این روش از مطالعه، دیگر دانش آموز یا یادگیرنده تنها در یک خط مستقیم متن را مطالعه نمی کند بلکه در مسیری از حرکات پرشی مطالعه را انجام می دهد.

هر یک از پرش ها در این روش با یک ثابت سازی و تحکیم قطعی مفهوم در ناحیه تمرکز ذهن همراه خواهد بود که به مدت یک چهارم ثانیه زمان نیاز دارد. برای انجام آزمایش در این مورد یک چشم خود را با نوک انگشت ببندید و بعد از آن به صورت آرام و آهسته یک خط افقی مستقیم را با چشم دیگر خود اسکن کنید. در این لحظه متوجه حرکات و دوره های ثابت، برجسته و جدا شده خواهید شد.

2. بازخوانی آگاهانه: برای افزایش سرعت خواندن و مطالعه بهتر است که بازخوانی آگاهانه افزایش یابد و بازخوانی ناخودآگاه از طریق جابجایی نادرست تثبیت حذف گردد. برای استفاده از این روش باید دید محیطی افقی افزایش یابد و در مدت زمان مطالعه و خواندن از تمرکز بر روی نقطه مرکزی پرهیز شود. لازم به ذکر است که باید با افزایش دید محیطی تمرکز کافی نیز داشته باشیم. این مهارت می تواند سرعت خواندن را تا 300 درصد افزایش دهد.

تندخوانی راهکاری برای درک بهتر مطلب-min

تندخوانی راهکاری برای درک بهتر مطلب-min

3. فلش کارت و کلمات کلیدی: از فلش کارت و کلید واژه برای سرعت یادگیری و خواندن استفاده کنید. برای این کار بهتر است کلید واژه ها بر روی فلش کارت هایی باشد که عکس داشته و باعث تصویرسازی می شود. با نمایش تصویر سرعت خواندن و یادگیری میتواند افزایش چشمگیری به همراه داشته باشد.

4. عبارت خوانی: از دیگر راهکارهای افزایش سرعت مطالعه، عبارت خوانی به جای واژه خوانی است. عبارت خوانی به معنای خواندن گروهی کلمات است. در خواندن واژگان به صورت تکی یادگیرنده دچار ایست و درنگ شده و این موضوع سبب کاهش سرعت خواندن می گردد و از دست دادن زمان را به همراه دارد.

عادت کردن به عبارت خوانی به دانش آموز کمک می کند تا روان تر متن را مطالعه کند. زیرا عبارات همان متون هستند. بهتر است خواندن عبارات همراه با سوال و جواب باشد، زیرا در این حالت هم مطالب با سرعت بیشتر خوانده می شود و پاسخ صحیح به سوالات به درک مطلب کمک بیشتری خواهد کرد.

5. ساختار خواندن: برای آنکه مطالعه سریعتر و درک بهتری از مطالب خوانده شده داشته باشیم، بهتر است برای هر نوع متنی، از ساختار خواندن آن آگاه باشیم. به عنوان مثال متونی که ارائه دهنده اطلاعات تخصصی هستند توالی از وقایع را توصیف می کنند یا مطالب را با یکدیگر مقایسه کرده و نتایج را ارائه می دهند. ساختار این گونه مطالب با مطالبی که به صورت داستان یا روایت هستند متفاوت است. در نتیجه شناخت این ساختار می تواند کمک قابل ملاحظه و فراوانی به سرعت مطالعه داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست