طبق تحقیقات محققان و دانشمندان در زمینه یادگیری و اینکه چه روشی بیشترین کمک را به یادگیری ما می‌کند، روش‌های قدیمی مانند ‌هایلات‌کردن، چند‌بار‌خوانی مطالب و… رد شده است و عنوان شده این روش‌ها تأثیری در یادگیری طولانی‌مدت ندارد.
اما با این وجود روش مطالعه تندخوانی، تکرار و مرور در فواصل زمانی مناسب، روش مطالعه صحیح یا همان یادگیری بدون فراموشی عنوان شده است.

آیا شما هم تابه‌حال با توجه به علاقه زیاد به مطالعه از خواندن کتاب‌های پرحجم و مطالب طولانی صرف‌نظر کرده‌اید؟
می‌خواهم به شما هدیه‌ای بدهم تا با تمرین و ‌کسب مهارت در تندخوانی، دیگر از خواندن کتاب‌های پرحجم و مطالب طولانی نترسید.
دیگر نیازی نیست نگران زمان از‌دست‌رفته در مطالعه باشید. شما با یادگرفتن تندخوانی می‌توانید کتاب‌های مورد علاقه‌تان را در کوتاه‌ترین زمان بخوانید و خبر خوب اینکه با این روش درک مطلب‌تان هم بالاتر خواهد رفت.

تندخوانی‌ کردن یعنی چه؟

یعنی تو بتوانی در زمان کمتری مطالب بیشتری را بخوانی؛ طوری که بهتر و بیشتر از قبل مطالب را درک کنی! یعنی اگر الان سرعت مطالعه شما صد کلمه در دقیقه است، بتوانی حداقل ۳۰۰ کلمه در دقیقه را بخوانید.
به عبارتی دیگر تندخوانی مجموعه راهکارهای عملی و فنونی است که سرعت مطالعه را بالا می‌برد.
تمام تلاش من این است که تندخوانی را به شما آموزش دهم تا بتوانیم میزان و کیفیت مطالعه را بالا ببریم.
این مهارت ممکن است در ابتدا امری ناممکن به نظر برسد؛ اما با تمرین و تکرار می‌توان در مدت‌زمانی نه‌چندان دور به این مهارت دست یافت. بهتر است یادآور شوم که پیدا‌کردن مهارت در هر کاری نیاز به تمرین و تکرار دارد.

 سؤالاتی که ممکن است در این زمینه برایتان ایجاد شود:
اینکه آیا درس‌هایی مثل فیزیک و ریاضی را می‌شود تندخوانی کرد؟ باید بگویم قسمت‌های متنی‌اش را می‌شود تندخوانی کرد ولی ‌قسمت‌های فرمول و محاسباتش را خیر.
برخی دروس سنگین، کتاب‌های سنگین پزشکی پر از اصطلاحات سخت و کتاب‌های حقوقی را می‌شود تندخوانی کرد. اگر کتاب ساده باشد با یک دور ممکن است بفهمید ولی کتاب‌هایی چون نجوم و حقوق را تا سه دور باید بخوانید تا بفهمید. برای سهولت کار می‌توانید از نقشه‌های ذهنی یا مایندمپ که درباره‌اش کامل توضیح داده‌ام، استفاده کنید تا هنگام مرور زمان زیادی از شما هدر نرود.

سؤال دیگر این است که آیا شعر و رمان را می‌شود تند‌خوانی کرد؟
با خواندن رمان به افکار و اندیشه‌های گسترده‌ای دست خواهید یافت و برای درک کامل آن باید با بخش‌های مختلف ادبیات آشنایی داشته باشید:
طرح داستان، موضوع، فلسفه، دیدگاه، شخصیت داستان، احساس و فضای داستان، محل و زمان وقوع، تصویرپردازی، نمادپردازی.
برای درک شعر باید از سطوح مختلف معنی در شعر آگاهی داشته باشید.
هرچه بیشتر این بخش‌های ادبیات را درک کنید، سرعت مطالعه و درک شما بیشتر افزایش خواهد یافت (هرچه بیشتر بخش‌های ادبیات را درک کنید، سرعت مطالعه و درک شما در سطر افزایش می‌یابد).

هدف از رمان خواندن

هدف از رمان‌خواندن این است که به افکار و اندیشه‌های گسترده دست پیدا کنیم. برای درک رمان باید با بخش‌های مختلف ادبیات آشنایی داشته باشیم.
اگر شما اهل مطالعه رمان باشید و بتوانید به‌درستی بخش‌های عمیق رمان را درک کنید، رمان را هم می‌شود تندخوانی کرد.

طریقه-خواندن-شعر-min-1024x640-min

طریقه-خواندن-شعر-min-1024×640-min

طریقه خواندن شعر:

ما حدود ۲۰۰ کلمه در دقیقه صحبت می‌کنیم، اما شعر را با سرعت کمتر از 100 کلمه در دقیقه می‌خوانیم و این موضوع مانع از درک صحیح می‌شود.
شعر را ابتدا پیش‌مطالعه کنید. برای یافتن موضوع شعر، بدون عجله بخوانید. با صدای بلند بخوانید. بلندخواندن شعر به شما کمک می‌کند قافیه و ردیف را درک کنید، معنای کلماتی را که نمی‌دانید پیدا کنید، داستانی را که در دل شعر وجود دارد، درک کنید. چنانچه احساس کردید برای خواندن شعر با روش تندخوانی آن را درک نمی‌کنید، می‌توانید تندخوانی نکنید.
«ما طبق قانون پنج ساعت، باید در طول یک ماه هر هفته پنج ساعت مطالعه داشته باشیم».

از دیگر سؤالاتی که ممکن است برایتان پیش آید، این است که آیا می‌شود تند‌تر خواند و بیشتر فهمید؟
عده‌ای تا اسم تندخوانی را می‌شنوند یاد سرعت مطالعه، بدون درک مطلب می‌افتند و فکر می‌کنند فقط قرار است یاد بگیرند که تندتند بخوانند و هیچ چیزی درک نکنند!
اغلب با خودشان زمزمه می‌کنند که مگر می‌شود تندتر خواند و چیزی هم فهمید؟
درحالی‌که مهم‌ترین اصل مطالعه و یادگیری، «تمرکز بالا» است که با روش تندخوانی به وجود می‌آید!

 

شما زمانی که کامپیوتر خودتان را می‌برید به فروشگاه‌های قطعات اصلی و رم (RAM) آن را ارتقا می‌دهید، سرعت خواندن دیتا و اطلاعات را افزایش می‌دهید و نه‌تنها کیفیت آنها را با این افزایش سرعت کم نمی‌کنید، بلکه ارتقا هم می‌دهید.
به‌کارگیری تکنیک‌های تندخوانی باعث می‌شود که هم سریع‌تر مطالعه کنید، هم قدرت یادگیری و درک بیشتری داشته باشید؛ یعنی تمامی عواملی که منجر به یادگیری شما می‌شوند، در تندخوانی تقویت می‌شوند.

با ما همراه باشید تا علم‌آموزی و مطالعه را برای شما آسان‌تر و لذت‌بخش کنیم. تصور عموم این است که هرچه آهسته‌تر مطالعه شود، اندوخته ذهنی افزایش خواهد یافت؛ حال آنکه بر پایه دیدگاه پژوهشگران خلاف این امر صادق است.
مغر ما یک خاصیتی دارد که باید مدام به چیزهایی متفاوت فکر ‌کند. یک لحظه نمی‌تواند بیکار باشد. برای همین وقتی ما آهسته مطالعه می‌کنیم و کلمه‌کلمه می‌خوانیم، به آرامی مغز فرصتی پیدا می‌کند که به جاهای مختلف سفر کند و گاهی حتی غرق در رؤیا می‌شویم و ناگهان خودمان را می‌بینیم که 30 دقیقه است شروع کردیم به مطالعه، اما ۲۵ دقیقه آن را رؤیاپردازی و فقط ۵ دقیقه مطالعه کرده‌ایم.

پس با همین مثال ساده می‌توانیم متوجه شویم که اگر کند و آهسته بخوانیم، نمی‌توانیم تمرکز حواس داشته باشیم و زمانی که تمرکز نداریم، واضح است که مطلب را هم متوجه نشویم. انگار فقط داریم به صفحات کتاب نگاه می‌کنیم و فکرمان هر جایی به‌جز کتاب است. اما راهکار طلایی این است که سرعت مطالعه خود را با روش تندخوانی کمی بالاتر ببریم؛ چون این باعث می‌شود که مغز ما فرصت رفتن به جاهای دیگر را پیدا نکند و فقط روی مطلبی که می‌خوانیم متمرکز می‌شود؛ دقیقا مانند وقتی با سرعت بالا رانندگی می‌کنیم و فقط حواسمان به رانندگی است؛ درصورتی‌که اگر با سرعت پایین رانندگی کنیم، فرصت آن را داریم که کارهای جانبی از قبیل خوردن چیزی و کم و زیاد‌کردن صدای موسیقی و… را انجام دهیم و تمرکزمان روی رانندگی کم می‌شود. در مطالعه هم به همین شکل است؛ هرچه سرعت بالاتر باشد، تمرکزمان بیشتر است.

«مطالعه یکی از عادات افراد موفق و تأثیرگذار جامعه و جهان است».

تندخوانی-min

تندخوانی-min

آیا در تندخوانی درک مطلب هم بالا می‌رود؟

اصلا هدف ما از تندخوانی دو چیز است:

1- سرعت مطالعه بالا

2- درک مطلب بالا.

تحقیقات نشان داده که بین سرعت و دقت راز عجیب و جالبی هست؛ وقتی خواننده سرعت مطالعه خود را ۲ یا ۳ برابر کند، به‌عنوان مثال از حدود 250 کلمه به 450 یا 600 کلمه در دقیقه برسد، همچنان قادر به درک مطلب هست و راه ماهر‌شدن در تندخوانی و درک مطلب تنها تمرین است و تمرین و تمرین.

شما هرچقدر بیشتر تندخوانی کنید، به همان نسبت درک مطلب شما بالاتر می‌رود.
در این قسمت می‌خواهم از تاریخچه تندخوانی برایتان بگویم:
برخی از شواهد نشان می‌دهند اولین نمونه تندخوانی در نیروی هوایی ارتش ایالات متحده آمریکا به کار گرفته شد. در دهه ۱۹۲۰ در آمریکا برای اینکه بتوانند حوزه دید خلبانان را افزایش داده و تقویت کنند، از دستگاهی به نام تاکیستوسکوپ استفاده می‌کردند. این دستگاه کلمات را به مدت بسیار کوتاهی به افسران ارتش نشان می‌داد (در حد صدم یا هزارم ثانیه). به این صورت کم‌کم چشم آنها قوی‌تر می‌شد و قادر بودند کلمات را در صدم ثانیه بخوانند.

این موضوع به مرور زمان موجب تقویت چشم این افسران شد و به این ترتیب آنها قادر بودند با سرعت بیشتری مطالعه کنند. البته هدف اصلی از انجام این تمرین، افزایش سرعت مطالعه نبود، بلکه این تمرین قرار بود به آنها در شناسایی هواپیماهای دشمن کمک کند.
اما تندخوانی به شکل امروزی خود اولین بار توسط اولین وود معرفی و به نوعی اختراع شد. وود توانست با یافته‌های تجربی خود و همچنین بررسی عادات رفتاری افرادی که سرعت بالایی در مطالعه‌کردن داشتند، موفق به طراحی و ساخت سیستمی شود که امروز از آن به عنوان تندخوانی یاد می‌شود. درواقع خود اولین وود این مهارت را تندخوانی نامید.

«بیشترین دلیلی که آدم‌ها برای کتاب‌نخواندن می‌آورند، این است که وقت ندارند. جالب است میلیونرهای جهان با این همه کار و فعالیت برای مطالعه وقت دارند، اما مردم عادی وقت ندارند».

«برای موفقیت باید قید خیلی چیزها را زد؛ خواب بعدازظهر که دیگر چیزی نیست».

درک مطلب

این طرز فکر که اگر آهسته بخوانم بهتر درک می‌کنم و اگر تند بخوانم درک من پایین می‌آید، یک باور غلط است که در ظاهر منطقی به نظر می‌آید؛ اما تحقیقات نشان می‌دهد هرچه سریع‌تر بخوانیم، درک مطلب بهتری داریم.
بیایید با هم یک تست انجام دهیم؛ متن زیر را همان‌گونه که با فاصله نوشته‌ام، شما هم با فاصله و مکث بخوانید:
من یکی از افرادِ تندخوانِ جهان هستم و در هر دقیقه سرعتی حدودِ دو هزار کلمه در دقیقه می‌‌خوانم.
حال همین مطلب را با سرعت بالا بخوانید:
من یکی از افراد تندخوان جهان هستم و در هر دقیقه سرعتی حدود دو هزار کلمه در دقیقه می‌خوانم.

 

مشاهده می‌کنید که بار دوم که سریع و بدون فاصله خواندیم، بهتر متوجه شدیم؛ چون مغز ما در لحظه اگر فرصت داشته باشد به چیزهای زیادی فکر می‌کند؛ بنابراین ما این فرصت را با تندخواندنی از مغز می‌گیریم و اجازه نمی‌دهیم بین کلمات فرصت فکر‌کردن به چیزهای دیگری را داشته باشد.

درحالی‌که سرعت افراد عادی حدود 180 تا 280 کلمه در دقیقه است، با گذراندن مهارت تندخوانی این سرعت حداقل سه برابر می‌شود و با تمرین و تکرار و گذشت زمان به بالای 1000 کلمه در دقیقه هم می‌رسد.
«توجه داشته باشید که هرکس نمره‌ای بهتر می‌گیرد، باهوش‌تر نیست، بلکه از وقت و نیروی خود به‌خوبی استفاده می‌کند و شیوه صحیح مطالعه را می‌داند».

تندخوانی در همه ابعاد زندگی
Fast reading in all aspects of life

همه ما وقتی تصمیم به انجام کاری می‌گیریم، چه در زمینه شغلی و مربوط به درآمد‌زایی باشد و چه در زمینه‌های اجتماعی مثل تربیت فرزندان و برقراری ارتباط با دیگران، نیاز به دانش و آگاهی در آن زمینه داریم. بعضی‌ها شاید فکر کنند که نه این‌طور نیست، آدم تجربه به دست می‌آورد و خودش یاد می‌گیرد!
سؤالی که من از شما دارم این است که تجربه از کجا می‌آید؟

پیشنهاد می کنیم مقاله “5 تا از برترین های تندخوانی ” را مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست